Saturday, November 24, 2007

En månad på andra sidan atlanten

Nu har jag varit här i det stora landet på andra sidan pölen i lite drygt en månad. Många nya intryck har det blivit med både ny kultur och nya människor. Det är inte så svårt att smälta in här beroende på att det inte finns någon riktig homogen grupp av urinvånare i staden. Istället är t.ex. människor med kinesiska rötter den största urskiljbara gruppen här enligt wikipedia och det känns verkligen som man lika gärna kunde vara någonstans i asien som i nordamerika. När det gäller resturanger blir det extra tydligt där de flesta är kinesiska restauranger eller sushi ställen med inslag av lite taiwanesiska och indiska. Maten på resturanger håller väldigt varierande kvalité, vi har ätit på några riktigt bra ställen men även riktiga bottennapp. Det enda gemensamma för det flesta ställen är att maten är billig. Jag kan verkligen förstå att människorna här äter så mycket ute och hämtmat, när man jämför priser på färdig mat och råvaror. I vissa fall tjänar man inte mycket på att laga själv. Vanlig kinesmat kostar runt 40-60kr och sushi kan man få till och med billigare.

Mount Seymour
Efter alla rapporter om snö från Sverige och vetskapen att det förmodligen inte kommer se så mycket snö nere här i Vancouver tog vi en tripp upp till Mt. Seymour förra söndagen. Mt. Seymour är ett av tre högre berg som ligger precis norr om Vancouver. Egentligen var väl inte meningen att se så mycket snö och vi väntatade oss verkligen inte så mycket snö som det nu var. Vi insåg däremot ganska snart att det var mer vinter än vi väntat oss när vi kom upp till parkeringen på 1000m höjd och den var som en skridskorink. Själva stigen upp till toppen var tydligen mycket bättre att springa nu, i vanliga fall var den tydligen väldigt stening och ojämn. Nu var det istället stenhård skare i botten med 5-10cm pudersnö på vilket var ett perfekt underlag att springa på. Väl uppe på toppen kunde vi springa lite var vi ville och vi testade även lite fina pulkabackar (fast på baken istället).
Bilder från våran topptur, fast batteriet i kameran tog slut så våra bravder på baken blev tyvärr inte dokumenterade.

Mt. Seymour

WET, Acadia residences
I onsdags var återigen WET fast bara på delvis nytt område den här gången. Fast det var istället ett riktigt roligt och utmanande område nämligen Acadia residences, vilket är ett studentbostadsområde i utkanten av campus UBC. Det innebär att kartan delvis sitter ihop med kartan som täcker övriga UBC, men jag måste säga att det här området var betydligt svårare med flertalet hus som likdana ut och alla små passager mellan och genom dem. Det här innebar en del misstag och framförallt många stopp för min del. Fick således stryk med ca 1min av Thomas. Fast han får nog anses ha lite fördel som kartritare och från att ha bott i närheten i några år. Efteråt var det mat i the village vilket var något studenthak där kines och thai resturangerna hade utförsäljning på maten som var över från dagen, 3.99$ = ca 27kr för en stor tallrik kinamat är helt ok.



Iona island
Igår blev endast en lite kortare upplevelsetur med Thomas och Louise av olika anledningar. Den här gången blev det en närmare titt på Vancouvers avloppshanterning. Eller rättare sagt den minst sagt undermåliga hanteringen, efter en första grovrening av avloppsvatten går det i en pipeline ca 5km ut i havet där det släpps ut. Det går att springa hela vägen ut på pipelinen men det gjorde inte vi. Vi sprang istället på Iona island som egentligen är en udde. Pipelinen och Iona island utgår ungefär från samma ställe men har lite olika riktningar ut i havet. Själva löpturen blev fin med sand som underlag i stort sett hela tiden och fin vy över havet (med pipeline) och skogen runt UBC åt andra hållet.

Iona island


Solnedgång över pipelinen

2 comments:

Patrik Engström said...

Mors Henrik,

Du ser ut att ha det bra. Ser lite kallt ut, längtar du inte hem till värmen här i Sverige!? :)

Lofas said...

hehe, inte direkt. Här finns ju snön bara när man kommer över 1000m till skillnad från hemmma. Fast det var jävligt kallt att springa igår när det var +1 och ösregn.